Podijeli objavu

Točno 112 godina od dana kad je Zagreb dobio električnu energiju, gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić demonstracijom punjenja električnog automobila na Trgu kralja Tomislava pustili su u rad 100. ELEN punionicu. Dio je to HEP-ovog projekta izgradnje infrastrukture za električna vozila u Hrvatskoj, kojim je stvoren iskorak u elektrifikaciji glavnog grada i prometnog sektora Hrvatske.

Gradonačelnik Bandić zahvalio je HEP-ovom timu na 10. otvorenoj punionici u Zagrebu i istaknuo kako je punjenje električnih automobila u gradu još uvijek besplatno te da trenutno ne postoji namjera naplaćivanja.

Današnjim događanjem Hrvatska elektroprivreda se potvrđuje kao ključan subjekt u elektrifikaciji prometa u Republici Hrvatskoj koju provodimo u skladu sa smjernicama Vlade RH i politikama Europske unije, rekao je Frane Barbarić te naglasio kako je punionicama povezana cijela Hrvatska, od Goričana na sjeveru do Dubrovnika na jugu, od Umaga na zapadu do Vukovara na istoku. Samo ove godine postavili smo čak 50 punionica, što je više od jedne punionice tjedno, zaključio je Barbarić i uputio zahvalu zagrebačkom gradonačelniku na odličnoj suradnji i podršci.

Stota HEP-ova punionica sufinancirana je sredstvima iz EU projekta EAST-E u sklopu kojeg će HEP postaviti ukupno 27 multistandardnih rapidnih punionica snage 50 kW. Na lokaciji na Trgu kralja Tomislava HEP je postavio ukupno tri punionice – dvije rapidne punionice snage 50 kW u sklopu projekta EAST-E te jednu brzu ELEN punionicu snage 22 kW. Na svakoj od tri punionice moguće je istovremeno punjenje dva automobila,  punionice posjeduju standardizirane priključke kako bi ih mogli koristiti svi dostupni modeli električnih vozila na tržištu.