Podijeli objavu

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić je u Kongresnome centru Zagrebačkog velesajma otvorila 1. Sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro te 10. Sajam hrane i zdravog življenja.

Poljoprivreda je strateška gospodarska grana i upravo nas zato raduje povratak poljoprivrednog sajmovanja u naš glavni grad i to u razdoblju relativnog mirovanja poljoprivrednih aktivnosti da bi sajmovanje bilo što dostupnije zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima, istaknula je zamjenica Majić. Gard Zagreb na Sajmu zdravog življenja nastupa sa svoja 23 poljoprivredna proizvođača na koje smo izuzetno ponosni. Za nas je poljoprivreda od strateške važnosti, posebice lokalna proizvodnja hrane, odnosno kratki lanci opskrbe koje je prepoznala i Europska unija i Europska komisija pa ih je  ugradila u zakonodavstvo koje se odnosi na politiku ruralnog razvoja. Grad je generator gospodarskog razvoja pa time i razvoja poljoprivrede, dodala je zamjenica.

Sajam poljoprivrede, poljoopreme i poljoprivredne mehanizacije smo organizirali  osluškujući potrebe tržišta, a  rezultati nadmašuje sva naša očekivanja, istaknula je direktorica Velesajma Dina Tomšić. Istodobno održavamo i Sajam hrane i zdravog življenja kako bismo naglasili važnost podizanja svijest o zdravome životu.Na izložbenim prostorima u 10 paviljona je 460 izlagača iz 28 zemalja. Zagrebački velesajam u godini obilježavanja svoje 110. obljetnice na najbolji način završava  poslovni ciklus, odradili smo projekta i više od 160 događanja,  a do nedjelje očekujemo veliki broj posjetitelja i gostiju na oba sajma, dodala je direktorica Tomšić.

Ističući važnost  organiziranja ovakvih sajmova na kojima se razmjenjuju iskustva i znanja, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović je najavio da će u listopadu sljedeće godine Komora organizirati najveći Europski međunarodni kongres  poljoprivrednika. To će biti prvi takav kongres u Hrvatskoj, ali i u istočnome dijelu Europe, a okupit će više od 500 vodećih europskih poljoprivrednika.

Sajam u izlagačkome, stručnom i edukacijskom segmentu tematski prezentira poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, poljoprivredne i prehrambene proizvode, sadnice i sjemenski asortiman, sredstva za zaštitu bilja i podizanje prirodne plodnosti tla te opremu i repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju.