Podijeli objavu

Jučer je u sklopu Projekta „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“ na tri lokacije u gradu – Trgu bana Jelačića, Cvjetnome trgu i Zrinjevcu, održana manifestacija u sklopu koje su predstavljene brojne edukativno-informativne aktivnosti koje Grad Zagreb organizira kako bi javnost senzibilizirao na temu održivog gospodarenja otpadom.
 
Prisutne je s aktivnostima upoznala zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić koja je naglasila kako je najvažnije da svi zajedno mijenjamo navike i promišljanja o otpadu koji može biti korisna sirovina. „Mijenjanje navika je najteži i dugotrajni proces. Sloganom Stavi pravu stvar na pravo mjesto pokazujemo da recikliramo i ponovno uporabljujemo“, rekla je zamjenica dodavši kako je ovaj dan odabran jer se danas ujedno obilježava i Dan hrvatskih voda.
 
Za kraj je zamjenica Majić naglasila kako je na tragu kružnog gospodarstva odgovornost na svima nama, od proizvođača do krajnjeg korisnika u prodajno distribucijskom lancu, odnosno svih nas u konačnici. „Provodeći ove kampanje kontinuirano, zajedno ćemo mijenjati navike i doprinijeti da naš Zagreb bude čišći, zeleniji i konkurentniji – Zagreb sretnih ljudi“.
 
Sve aktivnosti su osmišljene kako bi se građani mogli informirati i educirati o važnosti odvojenog prikupljanja otpada te načinu na koji se to radi, ali i da ih se motivira na veći osobni angažman u tome procesu.
 
Tako su građani mogli uživati u glazbenim nastupima, različitim igrama, kolu sreće, bubble footballu, streličarstvu, a dijelile su se i vreće za razvrstavanje otpada, educiralo se o očuvanju okoliša, a sreća se mogla okušati i u nagradnoj igri o razvrstavanju otpada. Najmlađi su, pak mogli uživati u kutku gdje su uz pomoć bojanki i društvenih igara – Ekodrom i Ekoforija – učili o zaštiti okoliša.
 
Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 4.945.708,54 kune od čega je 3.600.000,00 kuna bespovratnih sredstava koje je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020.
Ovaj projekt dio je napora Grada Zagreba da postane predvodnik u odvojenom sakupljanju otpada te tako približi Hrvatsku ostvarenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, na isti način na koji se otpadom gospodari u Europskoj uniji.