Podijeli objavu

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, sudjelovala je na 2. Regionalnom digitalnom Summitu koji se održao  25. i 26. siječnja ove godine u Budimpešti.

Osim pročelnice Jozić, na panel diskusiji na temu urbane mobilnosti sudjelovali su: zamjenik gradonačelnika Budimpešte Balázs Szeneczey, Laszlo Ludvig, direktor Odjela za mobilnost Siemens Zrt iz Budimpešte, Marie-Theres Thiell, potpredsjednica Innogy SE-ELMÜ iz Budimpešte, Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Koprivnice, dok je u ulozi moderatora bio  Benjamin Soffer, direktor Technion Technology Center iz Izraela.

Na panel diskusiji otvorena su pitanja vezana za modele upravljanja urbanim mobilnim (Smart city) programima (digitalni ekosustavi u pametnoj mobilnosti i energetskim sustavima, najam automobila i drugi poslovni modeli automobilskog sektora), načine kako pojedini gradovi uklapaju urbanu mobilnost u svoja Smart city rješenja te napore i potrebne investicije koje se ulažu u njihovu implementaciju; pametne gradske usluge; velike i srednje veličine gradskih usluga kao što je dijeljenje automobila…

Pročelnica Jozić naglasila je kako Master plan koji se donosi implementira urbanu mobilnost, ne samo u gradu Zagrebu već i u zagrebačkom prstenu, kroz suradnju Grada Zagreba s još dvije županije te da će on objediniti sve dobre infrastrukturne projekte i biti platforma za kvalitetan sistem urbane mobilnosti u budućnosti. Rješenja koja se trenutno provode u Zagrebu tiču se nadgledanja prometa kamerama smještenim na važnim raskrižjima i prometnicama, sinkronizacije semafora radi bolje protočnosti prometa, kombiniranja cijena parkinga i javnog prijevoza na način da se povećanjem cijena parkiranja u centru grada destimulira ulazak vozila u sam centar, te snižavanja cijena javnog gradskog prijevoza. Pročelnica je, također, istaknula prisutnost sve većeg broja mobilnih aplikacija vezanih uz urbanu mobilnost te potrebu da se one, na neki način, objedine u jednu radi lakšeg snalaženja građana.

Zagreb je u proteklih pet godina izgradio preko 200km biciklističkih staza, dodala je, istaknuvši važnost pojačane prometne sigurnosti budući da je većina staza implementirana na već postojeće prometnice u centru grada, a da se prilikom gradnje novih prometnica biciklističke staze promišljeno implementiraju u izgradnju. Također je spomenula izgradnju punionica za električna vozila i bicikle te modele car i bike sharinga, naglasivši da je Grad osigurao 50 parking mjesta za projekt Spin city car sharinga te da postoji veliki prostor za napredak. Pročelnica je na kraju spomenula i važnost Tehnološkog parka i inkubatora za mlade poduzetnike i startupove.

U sklopu Summita pročelnica Jozić potpisala je, u ime Grada Zagreba, Izjavu o namjeri sudjelovanja na forumu za pametne gradove središnje i istočne Europe. Uz Grad Zagreb Izjavu su potpisali Grad Koprivnica, Grad Budimpešta, zajednica njemačkih gradova te Fakultet ekonomije i tehnologije iz Budimpešte.