Podijeli objavu

Danas je u ulici Vladimira Vidrića u Zagrebu, ispred poznatih zgrada “limenki”, održana tiskovna konferencija vezana s temom obnove fasada u Zagrebu, na kojoj su govorili gradonačelnik Milan Bandić, savjetnica gradonačelnika za izgradnju grada Doris Kažimir Fresl te predstavnik zgrada u Vidrićevoj Josip Bota. Projekt je to kojeg je Milan Bandić najavio krajem prošle godine, a u ožujku ove godine usvojena je odluka da se sufinancira obnova pročelja na cijelom području grada Zagreba i to s 80 posto za ulično pročelje, a ostala sa 60 posto. Na popisu su i spomenute limene zgrade izgrađene nakon poplave koja se zbila 1964. u Zagrebu, čiji je vijek trajanja trebao biti 40 godina dok je bez obnove prošlo više od pedeset godina

“Te stare ljepotice treba umiti i kada smo razgovarali o obnovi pročelja u Zagrebu onda smo posebno vodili brigu o Peščenici, Folnegovićevom naselju i Zapruđu, tri mjesta gdje je najviše limenki. Ljudi su dosada to krpali po principu ‘sam svoj majstor’, a sada to više neće morati jer će dobiti 80 posto subvencije od grada“, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić.

Dosad je stiglo nešto manje od 3700 zahtjeva za obnovu fasada, ali gradonačelnik kaže kako, iako je danas zadnji dan prijave na natječaj, neće prestati s pozivom dok ne dođe do brojke od 5000 objekata. U projekt se planira uložiti 3 milijarde kuna u periodu od osam do dvanaest godina, a godišnje će se u svrhu obnove zaposliti i 10 do 12 tisuća građevinskih radnika.

Manji računi za stanare

“Kad to napravimo bit ćemo najuređenija i najljepša europska metropola. Ne samo zbog obnovljene fasade koje će zasjati nego i rješenja koje imamo za grafite – antigrafitnih premaza kojima ćemo riješiti veliki dio tog problema. Ovo je najbolji i najveći projekt na koji sam najviše ponosan“, rekao je Bandić.

Obnovi fasada vesele se i stanari “limenki” u Vidrićevoj jer bi im, kako kaže predstavnik stanara na brojevima 40, 42, 44 i 46, Josip Bota, to trebalo donijeti i manje račune za grijanje zimi te hlađenje ljeti. “Toplinska izolacija će se mijenjati, a hoće li limovi ostati konzultirat ćemo se s projektantom zgrade. Za ostatak novca ćemo dići kredit“, kaže Josip Bota.

Tiskovna konferencija pred borongajskom ‘limenkom’/Foto:Domagoj Biondić

Nakon završetka natječaja moraju se obraditi prijave, a zatim ide objava rezultata koja se očekuje u lipnju. “Svake godine će se prema raspoloživim sredstvima uzimati određeni broj zgrada s te liste – pretpostavljamo da će ove godine to biti stotinu zgrada. Kad pozovemo prvih sto onda ide potpisivanje ugovora, suvlasnici počinju prikupljati ostatak sredstva, a istovremeno imaju rok od devet mjeseci da prikupe tehničku dokumentaciju”, kaže savjetnica gradonačelnika za izgradnju grada Doris Kažimir Fresl.
Proces je dugotrajan, a fasade su, kao i radovi koji se na njima trebaju izvesti različiti po vrsti potrebnog popravka.

“Neke zgrade imaju vrlo jednostavnu pripremu tehničke dokumentacije, a recimo ova ovdje ima nešto kompleksniju jer je to rekonstrukcija prijašnje fasade, a ne samo obnova kao što imate u Donjem gradu”, kaže Doris Kažimir Fresl. Različite su i cijene fasada koje se obnavljaju no, kako kaže savjetnica za izgradnju grada, bez obzira na iznos potreban za obnovu fasade grad će u sufinanciranju sudjelovati sa dogovorenim postotcima jer je to “jedino pravedno”.

Na pitanje o tome što sve obuhaća obnova pročelja Doris Kažimir Fresl kaže da „obuhvaća sve radove na vanjskom plaštu građevine osim konstruktivnih radova, znači radova koji se tiču popravka same konstrukcije“.

Ovaj projekt na pressici su svojim prisustvom podržala i neka poznata lica, a među njima i dvostruki Oskarovac Branko Lustig.