Podijeli objavu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je s predstavnicima medija obišao nekadašnju gornju postaju Sljemenske žičare na kojoj su u tijeku radovi uklanjanja stare opreme.

“Sljemenska žičara će biti gotova za Snježnu kraljicu 2019. godine u punom profilu. Prva faza, rekonstrukcija pruge Mihaljevac-Dolje je u tijeku, investicija iznosi 20 milijuna kuna.”, rekao je Bandić.

Najavio je kako za desetak dana kreće polaganje tramvajskih tračnica punog obujma u oba pravca od Mihaljevca do Dolja, a kao rok završetka je naveo Dan antifašističke borbe, 22. lipnja.

“Druga faza uključuje rušenje postojeće žičare. Užadi, nosivih stupova, strojarnice, svega. Ostat će samo objekti donje i gornje postaje. Oni su zaštićeni, bit će rekonstruirani i obnovljeni. Uklonit ćemo salonit ploče, ostalo će sve biti novo. Rok završetka druge faze je konac svibnja.”, rekao je Bandić u zgradi gornje postaje, u kojoj su novinari zatekli radnike dok acetilenskim rampama režu staru čeličnu konstrukciju žičare.

Uklanjanje stare žičare na gornjoj postaji

“Dvije stvari će odrediti sudbinu žičare. To je natječaj za izvedbeni i glavni projekt Sljemenske žičare težak deset milijuna kuna, koji je raspisan u veljači, a od 13. ožujka traje žalba na prvostupanjskoj komisiji. Ovih dana očekujemo rješenje.

Treći natječaj, za opremu žičare, na njemu je izlicitirana cijena od 114 milijuna kuna. Početkom svibnja su uložene dvije žalbe i očekujemo odgovor na te žalbe.”

Bandić je rekao kako se treća faza izgradnje odnosi na produžetak žičare do stanice na Dolju i izgradnju cijele trasa žičare do nekadašnje gornje postaje. Četvrta faza, produljenje žičare za 270 metara do vidikovca i tornja moći će se izvesti tek nakon promjena Prostornog plana, ali Bandić najavljuje da će i ta faza biti završena najkasnije do kraja 2019.

“Ovo nije fikcija nego posao koji je dobro poodmakao. Zagrepčani će se s Jaruna ili Dubrave, ili iz bilo kojeg dijela Zagreba, sa svojim skijama i pancericama sjesti u tramvaj, doći do Dolja, sjesti u kabinu s deset mjesta i ovdje dopeljati na startnu poziciju na stazi. Mislim da to Zagrepčani očekuju, želje i zaslužuju.”, zaključio je Bandić