Podijeli objavu

Odgojiti dijete da postane moralan i odgovoran član društva nije lako, a još je teže odgojiti djecu da budu uspješna.

To ne znači da ih trebate postrojiti od druge godine, i uskratiti im zabavu djetinjstva. Odrasli ponekad zaboravljaju da su sami bili djeca, i pokušavaju razgovarati s mališanima kao s kolegama s posla. Jeste li ikad pokušali objasniti trogodišnjaku da prestane plakati jer mu tata odbija kupiti pedeseti autić? To je besmisleno.

Roditelji griješe kad obrazovanje svog djeteta u potpunosti prepuštaju školama. Dobra edukacija dolazi i od obitelji, i nikad ne biste smjeli osloniti se u cijelosti na obrazovni sustav.

Budući da su mala djeca poput spužvi koje upijaju sve što vide i čuju, najbolje ih je odgajati vlastitim primjerom. Želite li da vam djeca budu uspješna, trebate im pokazati kako se to postiže. Postoje određene poduzetničke vještine koje dijele svi uspješni ljudi. Što ih vaše dijete ranije savlada, to će im život biti lakši. Kako godine budu odmicale, bit će vam drago da ste se trudili.

Želite naučiti djecu da smartphone nije najzanimljivija stvar na svijetu? Onda se vi odmaknite od vašeg mobitela, i vodite ih na planinarenje. Želite da vam sin posprema sobu? Zgrabite lopatu i počistite snijeg, uzmite usisavač u ruke, češće pospremajte…sad shvaćate? Takve stvari će djeca teže učiti ako se nemaju na koga ugledati.

Evo koje poduzetničke vještine biste trebali usaditi djeci, i kako to učiniti:

1. Emotivna čvrstoća

Život je pun prepreka i zastoja, stoga je ključno očvrsnuti. Svakom poduzetniku je potrebna emotivna čvrstoća i odlučnost – tako se mogu podignuti nakon teškog poraza.

Kako ih inspirirati:

Dopustite djeci da izražavaju svoje osjećaje i nemojte zanemariti njihove emocije. Pognite djeci da razumiju svoje negativne osjećaje, primjerice zašto su ljuti, frustrirani, tužni i slično. Danas čak postoje aplikacije za to, primjerice Positive Penguins, uz koje čak mogu poboljšati znanje iz engleskog jezika.

2. Inovacija i kreativnost

Poduzetnici su bistri i dosjetljivi – oni rješavaju kompleksne probleme na inovativan način. Kreativnost je kamen temeljac na kojem poduzetnici grade svoja carstva.

Kako ih inspirirati:

Potaknite ih da se igraju – kroz igru izražavaju kreativnost. Pritom dakako pazite da ih ne ograničite na igranje videoigara.

3. Marljivost

Bez obzira ustanu li se na lijevu ili desnu nogu, najbolji poduzetnici se nikad ne boje prihvatiti svakodnevnih obaveza. Kako bi razvili zdrave radne navike, djeca moraju naučiti vrijednost marljivog rada.

Kako ih inspirirati:

Razvijte im samostalnost tako da im zadate male zadatke, i držite ih odgovornima za rad. Neka prate vaš primjer, pa se trudite da što više izbjegavate odugovlačenje, izležavanje i lijenost. Vaša djeca vas ne smiju često uhvatiti kako se zabavljate na mobitelu.

4. Znatiželja

Ako dijete zanima kako svijet funkcionira, lakše će otkriti način za unaprjeđenje stvari. Poduzetnici uče cijeloga života, i stalno traže načine kako se poboljšati

Kako ih inspirirati:

Potaknite djecu da iskušavaju nove hobije, i da istražuju ono što ih zanima – bez obzira koliko se to čudno činilo. Nastojte djecu voditi u okruženja u kojima nema previše tehnoloških smetnji – primjerice u muzeje, i sportske dvorane.

5. Samopouzdanje

Vjera u sebe i vlastite mogućnosti je temelj uspješnog života – tako se stječe hrabrost za riskiranje, ali i mudrost i providnost. Za poduzetništvo je izuzetno bitno vjerovati u vlastite ideje.

Kako ih inspirirati:

Ohrabrujte njihovo samostalno promišljanje, i pružite im priliku da donose vlastite odluke. Čak i ako sami niste samopouzdani, dopustite djeci da odlučuju, i uče iz iskustva.

6. Empatija

Sposobnost da se stave u tuđu kožu spada u najbitnije poduzetničke vještine. Uspješni poduzetnici znaju važnost empatije, i pozitivnih međuljudskih odnosa.

Kako ih inspirirati:

Poštujte djetetovu osobnost i mišljenje, i potaknite ih da otvoreno izražavaju osjećaje. Brinite se za svoje roditelje, kontinuirano im pokazujte važnost pomaganja drugim ljudima, i objasnite koliko empatija ispunjava čovjekov duh.

7. Optimizam

Poduzetnici su ponajbolji primjer optimizma – nastoje mijenjati svijet na bolje, i naporno rade da to i ostvare. A taj pozitivan pogled na svijet ima također društvenih, pa i zdravstvenih prednosti.

Kako ih inspirirati:

Optimizam je zarazan, stoga im budite primjer. Podijelite s njima pozitivne priče, pokazujte im inspirativne govore, poklonite im optimistične knjige, kako bi postali zahvalni i pozitivni.

8. Darežljivost

Čak i ako im to nije primarna funkcija, mnogi poduzetnici su socijalno osjetljivi. Pravi vizionari žele poboljšati svijet zbog svih, i ne misle isključivo na sebe.

Kako ih inspirirati:

Potaknite djecu da pomognu starijim ljudima u susjedstvu; primjerice, neka ponude pomoć starijim gospođama pri nošenju namirnica do stana. Savjetujte im da štede i da odvoje mali dio novca i za dobrotvorne svrhe.

(izvori: business.com, inc.com, entrepreneur.com, success.com, forbes.com, wsj.com)

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here